Bermula pada 1 Disember 2021 nama Pusat Internet Komuniti(PIK) telah ditukar kepada Pusat Ekonomi Digital Keluarga Malaysia (PEDi) yang telah di lancarkan oleh Perdana Menteri , Dato' Sri Ismail Sabri Yaakob pada 21 November 2021 bertempat di Bandar Bera, Pahang. 

       PEDi yang sedia ada telah  dilengkapi akses perkhidmatan jalur lebar, kemudahan infrastruktur digital serta kakitangan terlatih untuk memberi perkhidmatan dan sokongan serta pelbagai program keusahawanan yang diperlukan oleh komuniti setempat agar mesra terhadap ekonomi digital. Ini bukan sahaja akan merapatkan jurang digital tetapi juga akan mencetuskan inovasi digital. Ini juga selari dengan aspirasi untuk menjadikan Malaysia sebuah negara berpendapatan tinggi yang didorong oleh digital dan pemimpin serantau dalam ekonomi digital.

     Semoga komuniti setempat dapat memanfaatkan kemudahan yang telah di sediakan demi meningkatkan taraf hidup melalui perniagaan secara digital.

 

 

 

 
 

 

Pusat Internet (PI) Kg Kubang Halban telah beroperasi mengikut Prosedur Operasi Standard yang telah ditetapkan bagi

mencegah penularan pandemik COVID-19.

Sila whatsapp Petugas  : Pn.Hayati Yusof (0126331473)

                                         En.Faris Zulkpli (0134483774)

untuk temujanji bagi sebarang urusan di PI.

Diharap pengunjung dapat mengikuti prosedur yang ditetapkan.

Sekian, terima kasih. Bersama kita perangi COVID19.

 

#KitaTeguhKitaMenang
#sihatmilikku
#kitajagakita
#perangicovid19

 

 
 

Pusat Internet Kg Kubang Halban mengucapkan ribuan terima kasih kepada pengunjung yang sudi melayari laman portal ini. Anda dijemput dan sangat dialu-alukan untuk ke Pusat Internet Kg Kubang Halban. Pusat Internet merupakan satu projek kerajaan dengan inisiatif oleh Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC) dengan kerjasama oleh Telekom Malaysia (TM) dan MSD  Digital Intelligence Sdn Bhd. Projek ini bermatlamat untuk memberikan perkhidmatan seperti kemudahan Internet, sesi pembelajaran, printing, photostat dan sebagainya kepada komuniti tempatan di kawasan luar bandar.

 

Pusat Internet Kg Kubang Halban merupakan Pusat Internet  Fasa ke-6 (Clawback 2013) dibawah inisiatif MCMC. Pusat Internet Kg Kubang Halban sepenuhnya beroperasi pada bulan April 2015. Antara objektif Pusat Internet Kg Kubang Halban ditubuhkan ialah memberi kemudahan capaian Internet kepada komuniti Kg Kubang Halban serta memberi pendedahan kepada penduduk mengenai teknologi komputer dan aplikasi ilmu ICT dalam kehidupan seharian. Disamping meningkatkan taraf ekonomi dan sosial masyarakat melalui kemudahan yang disediakan serta aktiviti yang dijalankan, Pusat Internet Kg Kubang Halban ditubuhkan untuk merapatkan jurang digital di antara masyarakat bandar dan luar bandar selaras dengan matlamat kerajaan. Segala kemudahan teknologi yang sedia ada di bandar, boleh didapati oleh penduduk Kg Kubang Halban di Pusat Internet.

 

Petugas Pusat Internet Kg Kubang Halban:

Pengurus                 : Norhayati Binti Mohd Yusof  (012-6331473)

Pen. Pengurus        : Muhammad Faris Bin Zulkpli   (013-4483774)

 

 

Email         : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Website     : kgkubanghalban.pjk.com.my
Instagram  : pikubanghalban
Twitter       : PI_KubangHalban
 
 

 Alamat:

Pusat Internet Kg Kubang Halban

Dewan Orang Ramai Kg Kubang Halban,

33600 Enggor, Perak